Inspectie
Wat is ons stappenplan
Het doel van een IPM-plan (Integrated Pest Management) is het streven naar preventie in plaats van bestrijding. Zo kunnen schadelijke bestrijdingsmiddelen en biociden beperkt worden om het milieu te ontzien.
1. Inspectie
Door middel van een systematische en grondige fysieke inspectie brengen wij in kaart of er plaagdieren aanwezig zijn en welke risico’s er verder op de locatie zijn. Daarbij is betrokkenheid vanuit de klant een belangrijke aanvulling en is het dus van belang dat u hiervoor tijd vrij maakt.
2. Determinatie
Het bepalen van het soort plaagdieren en hun kenmerken, waarbij we eventueel een bioloog kunnen inschakelen om deze vast te stellen, is een noodzakelijke stap om de juiste strategie te kunnen bepalen.
3. Strategie
Wanneer we hebben vastgesteld om welk plaagdier het gaat, kunnen we aan de slag met de juiste strategie, die bestaat uit monitoring, habitatmanagement (het controleren/aanpassen van de leefomgeving gezien vanuit het dier) of bestrijden.
4. Plan van aanpak (plaagdierbeheersplan)
Deze bestaat doorgaans uit het uitvoeren van de monitoring, habitatmanagement, preventieve bestrijdingstechnieken en bestrijden. Hierbij gaat onze voorkeur uit naar een niet-chemische bestrijding, waar we alleen in uiterste noodzaak vanaf wijken.
5. Evaluatie
Monitoren en evalueren van het plaagdierbeheersplan met daaraan eventuele periodieke inspecties gekoppeld om plaagdieren in de toekomst te voorkomen.
Hoe werkt het?
Het doel van een IPM-plan is het streven naar preventie in plaats van bestrijding. Zo kunnen schadelijke bestrijdingsmiddelen en biociden beperkt worden om het milieu te ontzien. Een voorbeeld van dit type bestrijdingsmethodes is bijvoorbeeld het afdichten van naden en kieren in gebouwen. De plaagdieren worden op die manier buitengehouden terwijl de ventilatie behouden blijft en er komen geen schadelijke stoffen aan te pas.