Veel Nederlanders halen rond de kerstdagen een echte kerstboom of groen voor andere kerstversieringen in huis, om die te versieren en de donkere dagen voor kerstmis wat meer kleur te geven. In die kerstboom zitten doorgaans kleine, vaak onschuldige beestjes en die kunnen op die manier ook in huis terechtkomen. Binnen is het meestal een stuk warmer dan buiten, waardoor die beestje wakker worden en op zoek gaan naar voedsel. Veel mensen worden hier onaangenaam door verrast.
Een van die beestjes die je zou kunnen tegenkomen vanuit de kerstversieringen, is de bosslankmier. Die maakt nesten in holten zoals stengels, takken, eikels, schors en beukennootjes. De bosslankmier leeft in kleine kolonies van 50 tot 100 mieren. Wanneer er zo’n kolonie in een tak of ander natuurlijk materiaal vanuit het bos wordt gebruikt voor een kerststukje of er leeft een kolonie in de kerstboom, dan kan deze na binnenkomst ook in huis gaan zoeken naar voedsel. In huis overleven bosslankmieren echter niet lang, dus het is al voldoende om het deel op te zoeken waar de kolonie zich bevindt.
Zachte houtwormkevers is een andere beestjessoort die in deze periode nogal eens binnenshuis aangetroffen wordt. De larven van deze houtwormkevers leven in dood naaldhout en tasten alleen (enigszins) gedroogd naaldhout aan, waardoor er al snel gedacht wordt dat ze in de kerstboom leven. De kerstboom is vaak echter nog te vers voor de larven om in te leven, verpoppen en uitvliegen, dus de kans is vaak groter dat deze klopkever via onlangs naar binnen gehaald haardhout naar binnen is gekomen. In dit hout kunnen overigens ook andere beestjes zitten die willen overwinteren, zoals spinnen en pissebedden. Het kan helpen om niet te veel haardhout in een keer naar binnen te halen.
Er kunnen wel honderden beestjes hun schuilplek hebben in kerstbomen, kerststukjes, haardhout en andere natuurlijke materialen. Deze beestjes kunnen echter over het algemeen geen kwaad en velen van hen zullen binnenshuis niet overleven door een tekort aan vocht en voedsel. Beestje die dood zijn gegaan of toch aan de wandel, worden vaak wel opgepakt of opgezogen, hoewel de levende ook weer uit de stofzuiger (zak) kunnen kruipen. Het beste is natuurlijk om kerststukjes en kerstbomen van tevoren goed na te kijken op beestjes en die voor het naar binnen zetten te verwijderen. Dit voorkomt vaak al een hoop overlast.