Hoge temperatuur en veel zon zorgen voor veel wespen dit jaar

Met een zeer warme eerste helft van 2022, wordt er ook een (zeer) goed wespenjaar verwacht. Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research heeft hier onderzoek naar gedaan voor natuursite Nature Today en voorspelt dat het overlastseizoen van de wespen al half juli van start zal gaan, doordat er nu ook al veel wespen zijn.

De gemiddelde temperatuur van de eerste helft van 2022 staat samen met 1990 op de vierde plek van de afgelopen 300 jaar. Weinig regen en veel zon maken het dan ook ideale omstandigheden voor wespenkoninginnen om een nest te gaan bouwen. Deze koninginnen zijn ook nog eens vroeg wakker geworden dit jaar, dankzij de warme beginmaanden. Vorig jaar was dit net zo, alleen werd het toen in maart en april een stuk kouder en daardoor hebben veel koninginnen het toen niet gered.

Dit jaar konden ze echter rustig aansterken na hun winterslaap, omdat het wel warm bleef. De koninginnen beginnen vervolgens aan het bouwen van een nest, het leggen van eitjes en het voeren van de eerste larven. Die eerste periode is vrij kwetsbaar voor de wespenkoninginnen, maar dit jaar hebben ze die goed doorstaan. Hulp van de werksters krijgen ze pas een maand daarna.

Er worden dan ook al zeer veel meldingen van wespennesten gedaan, waarbij er in juni al nesten waren ter grootte van een basketbal. Het is zelfs mogelijk dat er dit jaar een tweede generatie wespen ontstaat, als het warm en zonnig genoeg blijft deze zomer.