Muggen

Heeft u last van Muggen? En zoekt u een specialist?

Neem vrijblijvend contact op

Muggen

Vooral in de zomer kan men soms last hebben van het gezoem en het steken van muggen (muskieten) of, zoals ze in Groningen ook wel worden genoemd, “neefjes”. Vooral in waterrijke gebieden komen buitenshuis vaak grote aantallen voor.

Uiterlijk

Muggen behoren tot de orde der Diptera (vliegen en muggen) en zijn dus in het bezit van één paar vleugels. Ze zijn slank en ongeveer 5 mm lang. De poten zijn relatief lang, achterrand en aders van de vleugels zijn vaak behaard. Het achterlijf is geringd en de antennen van het mannetje zijn vaak veervormig. Op warme zomerdagen komen ze tegen de avondschemering in actie; overdag rusten ze o.a. in en om gebouwen. De wijfjes hebben een bloedmaaltijd nodig om eieren te kunnen leggen.
De gehele ontwikkeling van ei tot volwassen mug vindt plaats in stilstaand water, waar de larven zich voeden met micro-organismen die in het water zweven. Deze larvale stadia zijn steeds d.m.v. een adembuis aan het wateroppervlak verbonden.
Wanneer de larven gestoord worden, vluchten ze naar de diepte, maar na enige tijd komen ze toch weer naar het wateroppervlak om adem te halen.

Bestrijding

In het algemeen is bestrijding niet mogelijk, omdat de ontwikkeling meestal buiten gebouwen plaatsvindt en gebruik van insecticiden dan geen oplossing biedt. Bovendien zou een grootscheeps gebruik van biociden (= bestrijdingsmiddelen) tegen muggen bezwaren opleveren ten aanzien van het milieu.