Nóg meer wespen verwacht in Nederland dit jaar

Inmiddels is de verwachting dat er dit jaar veel wespen zouden zijn, volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University al uitgekomen. Op basis van meldingen over wespennesten bij bestrijdingsdiensten zijn er heel erg veel wespen en hebben ze het in 20 jaar niet zo druk gehad. Er zijn volgens Van Vliet echter nog meer wespen in aantocht, aangezien op veel plaatsen de nesten nog in ontwikkeling zijn en de piek van de overlast zit er dus nog aan te komen.

Het kan hard gaan: ,,Een wespenkoningin is in staat om rond de 300 eitjes per dag te leggen als het nest in maximale ontwikkeling is. Een eitje komt na ongeveer vijf dagen uit. Het aantal koninginnen dat door een nest wordt grootgebracht varieert tussen de 750 in een klein nest tot wel 2000 in een groot wespennest.”

Van Vliet geeft echter wel aan dat het belangrijk is goed na te denken of het echt noodzakelijk is een wespennest te verwijderen, wanneer je er een aantreft. Wespen verminderen namelijk wel de overlast van allerlei andere insecten, zoals vliegen.

Over het algemeen is het zo dat er afwisselend jaren met veel en met weinig wespen zijn, doordat er in een jaar met veel wespen minder voedsel is voor de insecten. Hierdoor is de conditie van nieuwe koninginnen minder goed en treden er meer ziektes op. Aangezien er vorig jaar niet heel veel wespen waren, is het niet verrassend dat er dit jaar wel veel zijn. Daarnaast is een hoge temperatuur in de winter en het voorjaar ook een oorzaak van veel wespen en dat was afgelopen winter en voorjaar het geval.

Met scherpe geuren zoals lavendel en kruidnagel kun je eventueel wespen wegjagen. Een wespenval maken is volgens Van Vliet gene goed idee, aangezien uit experimenteel onderzoek is gebleken dat wespen sneller op objecten afvliegen als er meer wespen rondom zo’n object zijn.