Ratten en muizen in Nederland steeds vaker resistent tegen gif

Uit onderzoek van de KAD (Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) en de Wageningen Universiteit blijkt dat ratten en muizen in Nederland steeds resistenter worden voor bestrijdingsmiddelen. Er werden in dit onderzoek ruim 2000 knaagdieren onderzocht, waarvan de meeste bruine ratten en huismuizen waren. Van de huismuizen bleek 38% resistent tegen gif en van de bruine ratten was 17% minder gevoelig voor giftige bestrijdingsmiddelen.

 

De onderzoekers zien echter ook nog verschillen per regio. Zo werden er in sommige regio’s alleen maar resistente ratten en muizen gevonden en in andere regio’s helemaal geen enkele. Dit betekent dat de bestrijding van de knaagdieren ook lastiger is.

 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het onderzoek laten uitvoeren. De staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft het rapport inmiddels naar de Kamer gestuurd en hierbij het belang benadrukt van monitoring, preventie en bestrijding zonder chemische middelen. De regels worden namelijk vanaf januari 2023 aangescherpt. Vanaf die datum mogen alleen gecertificeerde bedrijven nog maar chemische middelen bij de bestrijding van muizen en ratten gebruiken.